Konut Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?
Konut sigortası; ev sahiplerinin ya da kiracıların yaşam alanlarını korumak amacıyla için yaptıkları poliçelerdir. Bu sigortalar; deprem, yangın, hırsızlık, su baskını, doğal afet gibi eve zarar verecek ve kayıplara yol açacak risklerden korunmak için yaptırılır.
Konut sigortası kişisel tercihe bağlıdır. Yıllık olarak yapılan bu sigortalar zorunlu değildir. Tüketiciler konut sigortası kapsamında olmayan bazı riskli durumları da poliçelerine ekletebilirler.
Konut Sigortası Neleri Kapsar? Poliçelere Dâhil Olabilecek Riskli Durumlar Neler Olabilir?
Depremler
Yangınlar
Fırtınalar
Duman
Cam kırılmaları
Sel ve su baskınları
Yer kaymaları
Dâhilî su
Hırsızlık
Ferdî kazalar
Kar ağırlığı
Araç çarpmaları
Yanardağlar
Enkaz kaldırma
Enflasyondan korunma
Alternatif ikametgâh değişikliği masrafları
Grev, lokavt, kargaşalık gibi durumlar; halkın kötü niyetli hareketleri
Konut Sigortası Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Bazı Durumlar
Konut sigortasının fiyatını belirleyen farklı etkenler vardır. Sigorta şirketleri konut sigortası yapılacak ev için risk değerlendirmesi yaparken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurup sigorta poliçesini ona göre oluştururlar. Evin bulunduğu il, ilçe veya deprem gibi riskler; poliçenin primlerini önemli ölçüde etkilemektedir.
Sigorta şirketleri farklı risk değerlendirme politikaları uygulayabilir ve fiyatlandırma stratejilerinde değişikliğe gidebilirler. Sigorta şirketlerinin düzenlediği kampanyalar ve rekabet ortamı poliçe fiyatını etkileyebilir. Tüketicinin sigorta şirketi ile bir geçmişi varsa poliçe için bazı indirimler uygulanabilir. Poliçe süresi uzadığında primler daha düşük olabilirken peşin ödemelerde ise tüketiciler çeşitli indirimlerden faydalanabilir.
Poliçe fiyatını etkileyecek bazı unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Binanın yaşı
- Evin bulunduğu kat
- Binanın alt yapısı
- Binada bulunan kat ve daire sayısı
- Binanın yapı tarzı ve malzemesi
Dairenin deprem riski yüksek bir ilçede bulunması poliçe fiyatını artırabilir.
Dairenin sel riski bulunan bir bölgede yer alması primleri yükseltebilir.
Suç oranın yüksek olduğu ilçedeki bir evin poliçe fiyatı artabilir.
Poliçede yer alan teminat sayısı arttıkça primler de artabilir. Sadece doğal afetleri kapsayan bir poliçe; hırsızlık, cam kırılması gibi teminatları kapsayan bir poliçeden daha pahalı olabilir.
Evin içinde yer alan eşyaların değeri eğer çok yüksekse poliçenin fiyatı da yükselebilir.
Bazı faktörler ise poliçenin fiyatını düşürebilir. Mesela konutta güvenlik sistemi, kamera, yangın söndürme aleti gibi önlemler bulunuyorsa ödenecek sigorta primleri düşecektir.
Daha önceden konut sigortası yaptırmış ve hasar bildiriminde bulunmuş bireylerin poliçe fiyatı artarken hasar bildirmemiş kişilerin poliçeleri daha uygun fiyatlı olabilir. Geçmiş hasar kayıtları önemlidir.
Yakın Sebep İlişkisini Unutmayın!
Poliçenize yakın sebep ilişkisinden doğacak hasar bedelinin karşılanması için doğru teminatları dâhil etmeyi unutmamalısınız. Yakın sebep ilişkisi poliçedeki bir teminatın diğer bir teminata yol açması durumunda oluşur. Mesela poliçede yangın teminatı bulunuyor ama deprem teminatı bulunmuyor; bu durumda deprem nedeniyle çıkan yangında yangın depremden dolayı çıktığı için sigorta şirketi hasarı karşılamayabilir.
Konut Sigortalarında Savaş Durumunun Yeri
Konut sigortası kapsamının dışında kalan bazı durumlar vardır ki bunların da başında savaş gelmektedir. Tüm savaş durumları konut sigortası kapsamı dışındadır. Savaş, iç savaş, ihtilal, istila, düşman hareketleri, çarpışma, isyan, ayaklanma gibi olaylar nedeniyle çıkan askerî hareketler neticesinde evde oluşacak kayıp ve zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaz.
Konut Sigortası Tarafından Karşılanmayan Bazı Durumlar
Nakit paranın veya mücevherlerin çalınması sigorta kapsamında değildir. Ancak hem para hem de değerli mücevherler eğer çelik bir kasada ya da kilitli başka bir yerde bulunuyorsa bu kural değişebilir.
Konut sigortası tarafından karşılanmayan diğer durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sigortalı varlıklar üzerinde kamu tarafından yapılan tasarruflar sebebiyle oluşan bütün zararlar.
- Sigortalı varlıkların mum, sigara, ütü, ısıtma, aydınlatma lamba gibi eşyalarla temas ettiği için meydana gelen zararlar; sigortalı varlığın ateşe veya ısıya tutulması, ateş bulunan bir yere düşmesi ya da atılması sonucu oluşan zararlar.
- Nükleer artıklar ve nükleer yakıtın yanması nedeniyle oluşan zararlar.
- Elektrikle çalışan tüm elektronik aletlerde, cihazlarda, tesisatta veya kordonlarda yangın çıkmaksızın; kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışı, ısınma ve endüksiyon cereyanı nedeniyle oluşan hasarlar.
Konut için yaptırılabilecek birkaç farklı sigorta türü bulunmaktadır. Konut sigortasının yanında eşya sigortası yaptırarak evdeki eşyaları güvence altına almak mümkündür. Bunun yanında DASK sigortası ile deprem sebebiyle oluşabilecek risklere karşı konutlar koruma altına alınabilir; bu zorunlu bir sigortadır. Zorunlu Deprem Sigortası’nda; depremden kaynaklanan yangın, tsunami, infilak ya da yer kayması gibi risklerin mülke vereceği maddi kayıplar karşılanmaktadır.
Kredi Kartı Başvurusu Yaparken ve Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Devamını OkuKobi Değer Kredisi Nedir ve Kimlere Verilir?
Devamını OkuBorç Transferi ya da Borç Kapatma Kredisi Nedir?
Devamını OkuSıkça Sorulan Sorular
Uygun Fiyat üzerinden alabileceğim hizmetler nelerdir
Uygunfiyat.com, bankaların kredi oranlarını karşılaştıran, kampanyalarını listeleyen ve istenen kredi türü için tutar ve vade girildiğinde bankaların gerçek oranları ile sonuçları karşılaştıran bir web sitesidir.
Web sitemizi ziyaret ederek kredi türü, tutar ve vade bilgilerini girip, bankaların güncel kredi oranlarını ve kampanyalarını karşılaştırabilirsiniz.
İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve kobi kredisi gibi çeşitli kredi türlerini karşılaştırabilirsiniz.
Kredi oranları, bankaların güncel bilgilerine dayanmaktadır ve düzenli olarak güncellenmektedir. Eğer isterseniz, kesin bilgi için ilgili bankayla iletişime geçebilirsiniz.
Evet, uygunfiyat.com hizmeti tamamen ücretsizdir.
Uygunfiyat.com, kullanıcılarının güvenliğine ve gizliliğine büyük önem verir. Verileriniz güvenli bir şekilde işlenir ve saklanır. Ayrıca, site üzerinden yapılan karşılaştırmalar bankaların sağladığı gerçek oranlara dayanmaktadır.
Kredi hesaplama aracımız, girilen kredi tutarı ve vade bilgilerine göre bankaların sunduğu faiz oranlarını kullanarak aylık ödeme tutarını ve toplam geri ödeme miktarını hesaplar.
Türkiye'deki birçok büyük bankanın kredi oranlarını karşılaştırabilirsiniz. Bu bankalar arasında Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Akbank, İş Bankası, Garanti BBVA, YapıKredi, ING Bank ve daha birçok banka bulunmaktadır.
Web sitemizde düzenli olarak güncellenen kampanyaları inceleyebilir veya e-posta aboneliğimize kaydolarak en son kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.