Kredi Kartı Başvurusu Yaparken ve Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
kredi kartı
24 Haziran 2024

Kredi Kartı Başvurusu Yaparken ve Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Kredi kartı; bankalardan veya birtakım finans kuruluşlarından alınan nakit para alternatifi olarak kullanılan bir ödeme aracıdır. POS cihazına sahip yerlerde kredi kartı ile alışveriş yapılabilmektedir, banka ATM'lerinden nakit avans çekilebilmektedir. Kredi kartı ile yapılan harcamalar bankaya o ay içinde tek seferde ya da taksitlerle ay ay ödenebilmektedir.

Kredi kartlarının belirli bir limiti vardır. Bu limit kart sahibinin kredi kartıyla harcayabileceği maksimum tutarı belirler. Bireyin geliri, kredi puanı ve finansal geçmişi kredi kartı limiti belirlenirken göz önünde bulundurulur. Kredi kartının bir ekstre kesim tarihi, bir son ödeme tarihi, bir de asgari ödeme tutarı vardır. Aylık borcun tamamı ödenmediğinde veya sadece asgari tutar ödediğinde kalan borca faiz uygulanır.

Kredi Kartı Kullanımının Ne Gibi Avantajları Vardır?

Kredi kartı kullanımının arttığı bilinen bir gerçektir.

Kredi kartı kullanmak yüklü miktarda nakit para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırarak güven hissi oluşturur. Yüksek meblağlı alışverişlerde anlaşmalı iş yerlerinde gerçekleştirilen harcamalar taksitlendirilebilmektedir. Bazı kredi kartlarında puan ya da bonus gibi birikimler yapmak mümkündür, kazanılan puan veya bonuslar farklı alışverişlerde kullanılabilmektedir. Ayrıca bankaların kişilere özel sunduğu kampanyalar, çeşitli indirimler ve teklifler olabilir.

Kredi Kartı Başvurusu Yapmak için Gerekli Olan Koşullar

Kredi kartı başvurusu yapmak için öncelikle 18 yaş doldurmuş olmalı. Ayrıca bankanın veya finans kuruluşunun müşterisi olmak gerekir; başvuruyu yapacak kişi eğer müşteri değilse bir müşteri hesabı açılır. Başvuru şubeden yapılacaksa kimlik kartı gerekir. Banka ihtiyaç duyarsa gelir bordro veya vergi levhası gibi belgeler isteyebilir. Bunlar kredi kartının limitini belirlemede veya yükseltmede etkili olacaktır. Eğer düşük bir kredi notuna sahipseniz kredi kartı başvurunuz bankalar tarafından reddedilebilir. Kredi kartı edinebilmek için öncelikle kredi puanınızı yükseltmeniz gerekebilir.

Kredi kartı başvuruları şubeden, telefon bankacılığı hizmetini kullanarak, online siteler ya da mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir.

Kredi kartını aldıktan sonra geçici şifreyi özelleştirmeli ve güçlü bir şifre belirlemelisiniz. Bu şifreyi belirli aralıklarla değiştirmeniz önerilmektedir.

Kredi Kartı Taksit Sayısı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Yüksek tutarlı kredi kartı alışverişlerinde ödemeyi taksitlere bölerek yapmak cebi rahatlatacaktır. Ancak bu taksit sayılarının da bir sınırı bulunmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen karara göre bazı harcamaların maksimum taksitlendirilme sayıları şu şekildedir:

  • En fazla 4 ay: Elektronik eşya alımı
  • En fazla 6 ay: Tablet satın alımları
  • En fazla 9 ay: Sağlık ürünleri
  • En fazla 12 ay: Bilgisayar satın alımları
  • En fazla 12 ay: “Yenilenmiş ürün” kategorisindeki cep telefonu alımları
  • En fazla 12 ay: Vergi ödemeleri
  • En fazla 12 ay: Mobilya alımları
  • En fazla 18 ay: Hava yolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içi harcamaları

Kredi Kartı Kullanımında Taksitlendirmenin Yasak Olduğu Sektörler

Bazı sektörlerde taksit sınırı bulunurken, bazılarında ise hiç taksit yapılamamaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Gıda ve alkollü içecekler
  • Akaryakıt
  • Yurt dışında yapılan harcamalar
  • Telekomünikasyon
  • Cep telefonu
  • Kozmetik ürün harcamaları
  • Ofis malzemeleri
  • Doğrudan pazarlama
  • Hediye kartları, hediye çeki

Kredi Kartı Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Standart kredi kartları: Hem anlaşmalı iş yerlerinde hem de online olarak alışveriş imkânı sunan bu kartlarla harcamalarınızı taksitlendirebilirsiniz. Çeşitli kampanyalardan, indirimlerden ve seyahat puanlarından faydalanabilirsiniz.

Gold ve platinum kartlar: Bu kartlar kullanıcılarına standart kartlara göre daha yüksek limitler ve bazı özel ayrıcalıklar sunar. Bu kart sahipleri araç kiralama, özel müşteri hizmetleri, tıbbi danışma hattı ve seyahat ayrıcalığı gibi imkânlardan faydalanabilir. Hayatınızı kolaylaştıracak pek çok fırsata sahip olabilirsiniz.

Seyahat kredi kartları: Kredi kartları çok fazla seyahat eden bireylere özel ayrıcalıklar sunmaktadır. Bu kredi kartları ile yapılan harcamaların birikmesi sonucunda kartta miller birikir ve bu millerle bedava uçak bileti almak mümkündür. Bazı bankaların sunduğu kampanyalar diğer ihtiyaçların giderilmesine de izin verebilmektedir.

Harcadıkça kazandıran kredi kartları: Puan veren bu kredi kartlarıyla yapılan alışverişler sonucunda biriken puanlar, kredi kartının alındığı bankanın anlaşmalı olduğu noktalarda harcanabilir. Biriktirilen puanlar gıdadan seyahate, mazottan kıyafete kadar pek çok alanda kullanılabilir. Bankalar arasındaki kampanyalar ve puan biriktirme sistemleri değişebilmektedir.

Öğrenciler için kredi kartları: Eğitim hayatı devam eden, genellikle 18-25 yaş arasındaki bireylerin sahip olduğu kredi kartları ile; öğrenciler kültürel aktivite, eğlence ve ulaşım gibi ihtiyaçlarında bu kredi kartını kullanabilir.

Ticari kredi kartları: İşletme sahibi kişilerin akaryakıt, konaklama gibi şirket ihtiyaçlarını ödemesini sağlayan kredi kartlarıdır. Bu kartlar nakit avans çekimini kolaylaştırır, bütçe kontrolüne yardımcıdır ve otomatik ödeme talimatları ile zaman tasarrufu sağlar.

Kredi Kartının Asgarisini Ödemek Ne Kadar Mantıklı?

Bazı zamanlarda kredi kartı borcu bütçeyi zorlayabilir ve bu durumda bankanın belirlediği asgari tutarı ödemek bir seçenek olabilir. Ancak kalan tutara faiz uygulanacağı ve gelecek ayın ekstresine ekleneceği unutulmamalıdır.

Asgari tutar kredi kartı limitinize göre değişmektedir; limiti belirli bir sınırda tutmak faydalı olabilir. Hesap kesim tarihlerini atlamamak gerekir. Asgari ödemeleri fazla uzatmamak kredi kartı borcunun giderek artmasının önüne geçecektir.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırılabilir Mi?

Kredi kartı borcu aksatıldığında; ödenmeyen kısma faiz işler ve gecikme devam ettiği sürece faizler birikir, borç ise artar. Bir süre sonra ise yasal süreçler başlar ve haciz işlemleri söz konusu olabilir. Bu aşamada borçlu kişi banka veya aracı kuruluşlardan yapılandırma işlemi için aranabilir. Borcun kapatılamayacak bir durum varsa yapılandırma işlemi en uygun çözüm olarak tercih edilebilir.

Yapılandırma işleminde; kalan kredi borcu toplanır, üzerine belirlenen faiz eklenir ve tüm borç taksitlendirilerek yeniden düzenlenmiş olur.

Son olarak eğer bir kredi kartı kullanıcısıysanız; kredi kartlarınızın limitini gelir ve gider dengenizi düşünerek yükseltin, güvenlik önlemlerinizi bilinçli bir şekilde alın, hem mobil uygulamalarda hem de ATM’lerde güçlü bir şifre oluşturup onu kimseyle paylaşmayın, CVC’nizi de başkalarından saklayın, borçlarınızı düzenli bir şekilde ödemeye dikkat edin.

CEPTETEB

50.000 TL

12 Ay

İş Bankası

50.000 TL

12 Ay

Enpara.com

20.000 TL

12 Ay

ING

20.000 TL

12 Ay

QNB

15.000 TL

12 Ay

Akbank

15.000 TL

12 Ay

ING

70.000 TL

24 Ay

CEPTETEB

70.000 TL

24 Ay

konut sigortası 22 Haziran 2024

Konut Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Konut sigortası; ev sahiplerinin ya da kiracıların, yaşam alanlarını korumak amacıyla için yaptıkları poliçelerdir. Bu sigortalar; deprem, yangın, hırsızlık, su baskını, doğal afet gibi eve zarar verecek ve kayıplara yol açacak risklerden korunmak için yaptırılır.

Devamını Oku
kobi kredisi 23 Haziran 2024

Kobi Değer Kredisi Nedir ve Kimlere Verilir?

KOBİ statüsünde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler, işlerini büyütmeleri amacıyla bankalar ya da diğer finans kuruluşları tarafından desteklenmektedir. Finans kuruluşlarının KOBİ’ler için oluşturduğu en önemli finansal destek ürünü ise KOBİ Değer Kredisi, ya da kısa ismiyle KOBİ Kredisi’dir.

Devamını Oku
borç kredisi 24 Haziran 2024

Borç Transferi ya da Borç Kapatma Kredisi Nedir?

Artan günlük harcamalar ya da acil nakit ihtiyaçları nedeniyle, tüketiciler birden fazla kredi ya da kredi kartı kullanımına ihtiyaç duyabiliyor. Bankalara yapılan borçlanmaların üzerine bir de diğer kurum ya da kişilere yapılması gereken ödemeler eklenince, durum içinden çıkılması zor bir hâle gelebiliyor.

Devamını Oku

Sıkça Sorulan Sorular