Bankalardan Kredi Çekmek için Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?
krediler
12 Haziran 2024

Bankalardan Kredi Çekmek için Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?

Kişiler kurumlar kuruluşlar firmalar işletmeler veya devletler; birtakım maddi ihtiyaçlarını karşılamak ya da yatırım yapmak amacıyla bankalardan veya finansal kuruluşlardan kredi çekebilirler.

Kredi Çekmek için Hangi Yaş Aralığında Olunmalı?

Kredi çekmek için reşit yani 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Bazı bankaların kredi çekme alt yaş sınırı 20 olabilir. Üst yaş sınırı ise bankalar arasında farklılık göstermektedir. Bazı bankalarda bu üst sınır 70 iken bazılarında 80’dir. Alt yaş sınırı yasal bir gerekliliktir ancak üst yaş sınırını bankalar kendilerini güvenceye almak için belirlemektedirler; 65 yaş üzeri kişilerde daha dikkatli davranılmaktadır.

Kredi Başvurusu Yapmak için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Kimlik kartı veya pasaport
Gelir belgesi
İkametgâh
Kredinin türüne göre istenecekler belgeler artabilir.

Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Bankalardan veya finansal kuruluşlardan kullanılabilecek kredi türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
İhtiyaç Kredisi
Taşıt Kredisi
Konut Kredisi
Evlilik kredisi
Esnaf kredisi
Eğitim kredisi
Tatil kredisi
Sağlık kredisi
Ticari krediler

Kredi Notu Nedir?

Kredi başvuruları incelenirken kredi notu çok önemli bir faktördür. Bireyin bankalardaki tüm hareketlerini analiz ederek ulaşılan kredi notu veya kredi puanı; kredi başvurularının onaylanıp onaylanmayacağını büyük ölçüde etkiler. Varsa borçlarınızı kapatarak ve banka ödemelerinizi düzenli bir şekilde yaparak kredi puanınızı yükseltmeniz mümkündür.
Eğer geçmişte tüm ödemelerinizi zamanında yaptıysanız ve yasal takibe düşmediyseniz kredi notunuz yüksek olacaktır; böylece kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali de artacaktır.

Kullanılacak Kredi ve Gelir Arasındaki Dengeyi Kurmanın Önemi!

Kredi için ödenen aylık taksitin toplam gelirin en az iki katı olması beklenir. Örneğin; 10.000 TL aylık taksit ödeyecek olan kişinin o ay eline geçen gelir en az 20.000 TL olmalıdır. Birey bu aşamada diğer ödemelerini borçlarını ve tüm giderlerini de hesaba katmalıdır. Bankalar veya finans kuruluşları kredi vermeden önce bireyin başka bir kredi ödemesi varsa bunu da göz önünde bulundurmaktadır. Kredi değerlendirme sürecinde tüm kredi ödemeleri ile gelir arasında büyük farklar olması durumunda aylık taksiti düşürmek amacıyla kredinin vadesi uzayabilir ancak o zaman da geri ödenecek toplam borç artacaktır.

Kredi Kullanmak için Ne Kadar Süre Sigortalı Olmak Gerekir?

Bankalar sigortalı olma süresiyle ilgili yeterli süre konusunda aynı şartları talep etmeyebilirler; bu süre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak şu maddeleri listeleyebiliriz:
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan kişinin bazı bankalarda son iş yerinde 3 ay bazı bankalarca son iş yerinde 6 ay; toplamda ise en az 12 aydır sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir.
Kredi çekmek isteyen vergi mükellefi bir bireyse; sahip olunan kuruluşun en az 1 yıldır işletiliyor olması gerekmektedir. Bunun yanında vergi levhasında kâr gözükmelidir.
Eğer kredi başvurusunda bulunan kişi emekli ya da memursa; belirli bir süredir çalışıyor olması gerekmemektedir. Bu bireylerin başvuruları değerlendirilirken kredi puanı büyük önem taşımaktadır. Ancak ek gelir elde ediliyorsa bunu kanıtlayacak belgeler istenebilir.
Eğer kredi çekerken bir aile mülkü ipotek olarak gösterilecekse ve bu birey evliyse eşten yazılı bir onay alınması gerekir. Banka kredi çeken kişiden eğer gerekli görürse kefil göstermesini de isteyebilir.

Kredi Borcunun Ödenmediği Durumlarda Yasal Süreç Nasıl İşler?

Birey kredi ödemesini aksatmaya başladığında bankalar yasal bir süreç başlatır. Genellikle taksitin ödenmediği 30. ve 60. günlerde bankanın müşteri hizmetleri sizinle iletişime geçer; art arda ödenmeyen iki taksit olduğunda ise bir ihtarname gönderilir ve kişiye 30 gün daha tanınır. 90 gün sonra ise kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Bankalar Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre kredi borcuna gecikme faizi uygulamaya başlar. Bu faizin oranı sözleşmelerde yer almaktadır. Gecikme faizi kredi faizinden azami %30 oranında fazla olabilir. Ancak ödenmeyen kredilerin cezası sadece bu faiz oranıyla kalmaz; vergi ve fon kesintileri %15 KKDF ve %10 BSMV gibi ek ödemeler de geciken krediye yansıtılır.
Kredi ödenmemeye devam edilirse yasal takip süreci İcra Hukuku ilkelerine göre işler; 25 ya da 3 yılın ardından borçlu bireyin muhatabı artık banka değil varlık yönetim şirketi olur. Bu aşamada şirket öncelikle borcu ödemesi için bireye çeşitli kolaylıklar sağlar. Borç ödenmediği takdirde maaş ve banka hesapları bloke edilir ancak bu oran %25 ile sınırlıdır tamamına el konulamaz.

Haciz İşlemleri Nasıl Yürütülür?

Sürecin devamında haciz yoluyla borç tahsil edilebilir; borçlunun resmî olarak ikamet ettiği adrese haciz memurları gönderilebilir. Taşınmaz varlıklar para ziynet ve antika gibi değerli eşyalar haczedilebilir. Bu varlıklar satılıp borcun kapatılması sağlanır. Ancak sanılanın aksine borçlunun ikamet etmediği aile evine haciz gönderilemez; ayrıca borçlunun ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan buzdolabı çamaşır makinesi soba yatak gibi eşyalar haczedilemez.

Borç Yapılandırılabilir Mi?

Ödemeyen kredi taksitlerinin borçlunun işsiz kalması ya da diğer farklı sebepler nedeniyle yapılandırılması; bankanın inisiyatifinde olsa da genellikle tercih edilen bir borcu yeniden düzenleme işlemidir. Haciz işlemleri başlamadan önce; varsa işsizlik durumu veya yapılandırma konusu mutlaka bankalarla görüşülmedir. Çünkü bankalar krediyi yasal süreçlerle tahsil etmenin zor olacağını öngördükleri için genellikle yapılandırma konusuna pozitif yaklaşırlar.

Kredi Borcunu Ödemeyen Kimseleri Bekleyen Kara Liste Nedir?

Kara liste; banka veya finans kuruluşlarından kullanılan kredilerin ve kredi kartı borçlarının ödenmediği karşılıksız senetlerin sunulduğu gerekli finansal yükümlülüklerin yerine getirilmediği durumlar için kullanılan bir terimdir. Kara listedeki kişiler yüksek riskli grupta yer alıyor demektir. Bu bireylerin kredi notu düşer ve devam eden beş yıl boyunca tekrar kredi çekmeleri mümkün olmaz ayrıca yapılan kredi kartı başvuruları onaylanmaz.
Bankacılık işlemlerini tekrar yapabilmek için kredi puanının tekrar yükselmesi gerekir. Bu da banka hesaplarında meydana gelen çeşitli hareketliliklerle gerçekleşebilir; örneğin maaş hesabına düzenli olarak yatırılan meblağlar bireyin yeniden kredi kartı edinmesine ve kredi çekebilmesine yardımcı olacaktır. Önceki kredilerin ödenmesi ise kredi notunu yükseltmede etkili faktörler arasında yer alır.

QNB

50.000 TL

12 Ay

Enpara.com

50.000 TL

12 Ay

DenizBank

20.000 TL

12 Ay

İş Bankası

20.000 TL

12 Ay

CEPTETEB

15.000 TL

12 Ay

DenizBank

15.000 TL

12 Ay

ING

70.000 TL

24 Ay

İş Bankası

70.000 TL

24 Ay

kredi kartı 24 Haziran 2024

Kredi Kartı Başvurusu Yaparken ve Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Kredi kartı; bankalardan veya birtakım finans kuruluşlarından alınan, nakit para alternatifi olarak kullanılan bir ödeme aracıdır. POS cihazına sahip yerlerde kredi kartı ile alışveriş yapılabilmektedir, banka ATM'lerinden nakit avans çekilebilmektedir. Kredi kartı ile yapılan harcamalar, bankaya o ay içinde tek seferde ya da taksitlerle ay ay ödenebilmektedir.

Devamını Oku
konut sigortası 22 Haziran 2024

Konut Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Konut sigortası; ev sahiplerinin ya da kiracıların, yaşam alanlarını korumak amacıyla için yaptıkları poliçelerdir. Bu sigortalar; deprem, yangın, hırsızlık, su baskını, doğal afet gibi eve zarar verecek ve kayıplara yol açacak risklerden korunmak için yaptırılır.

Devamını Oku
kobi kredisi 23 Haziran 2024

Kobi Değer Kredisi Nedir ve Kimlere Verilir?

KOBİ statüsünde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler, işlerini büyütmeleri amacıyla bankalar ya da diğer finans kuruluşları tarafından desteklenmektedir. Finans kuruluşlarının KOBİ’ler için oluşturduğu en önemli finansal destek ürünü ise KOBİ Değer Kredisi, ya da kısa ismiyle KOBİ Kredisi’dir.

Devamını Oku

Sıkça Sorulan Sorular